Когато започвате ремонт във Вашият дом е необходимо да обмислите не само цвета на стените, подовата настилка и основният стил на стаите. Необходимо е също така да се вземе предвид хармоничната комбинация от тапети и мебели, за да се получи цялостна картина на интериора. Има много опции за дизайн и много цветове, сред които можете да изберете най-подходящия за всяка стая. Интериорът на къщата трябва на първо място да отразява стила и вкуса на собственика, да подчертава неговата индивидуалност. За да направите това, трябва да изберете правилната цветова комбинация. 

Основни правила за избор на цветове

    Има няколко основни точки, които дизайнерите винаги вземат предвид при избора на мебели и стени: 

-  избор на цвят за стени трябва да се извършва въз основа на размера на стаята; 

- тъмните тонове визуално намаляват пространството, така че е по-добре да не ги използвате в малка стая;  

- светлите нюанси, напротив, визуално увеличават площта, помагат да се създаде визуалният ефект на голямо пространство;

- мебелите за интериора трябва да бъдат избрани в една цветова палитра, така че сянката на тапета да съответства на дивана, гардероба и леглото;  

- когато избирате само един цвят, трябва да добавите другите му нюанси; 

- ако има плътен цвят, тогава мебелите трябва да са по-светли или по-тъмни, за да не се слеят с едното платно; 

- трябва да изберете контрастна комбинация за ярки цветове, в противен случай те ще загубят своята привлекателност и няма да създадат желания ефект. 


Как да комбинирате правилно цветовете? 

   Общото излъчване на стаята зависи от цвета на стените и мебелите. Това е първото нещо, което веднага ви хваща окото при влизане в един дом. Първо трябва да изберете основния цвят на стените, за да изберете правилните мебели. Простите насоки ще ви кажат как да изберете най-добрата комбинация. 

   Черният - класически цвят, който върви добре с всеки друг. Когато го избирате, трябва да разреждате интериора в къщата с по-светли нюанси. Оранжево, зелено, бяло, жълто или червено са най-подходящи за него. Топлата гама ще добави уют дори и в строга стая, в която ще бъде приятно да се намирате. 


    Бялото ще направи всяка стая по-голяма. Белите мебели ще се впишат във всеки интериор и ще бъдат отличен фон за шарени текстилни изделия. Бялото е богато на своите нюанси: яйчена черупка, слонова кост, млечно, сиво-бяло. Всичко това върви добре с всеки нюанс от всякакъв цвят! Белият цвят на мебелите за стаята, толкова популярен напоследък, ще донесе естетическо удоволствие дори на най-претенциозния клиент.

 

  Червеният цвят прави мебелите ви по-тежки и визуално по-широки. Този избор не е за стаята, в която планирате да се отпуснете, той е много динамичен и подхранва апетита ви, така че е по-препоръчително да изберете червени мебели за кухнята, кабинета или офиса. Кухнята в червено наистина ще се превърне в сърцето на вашия дом! Ще бъде топло, слънчево и удобно да се събирате на него в тесен семеен кръг или в весела компания от стари приятели. Комбинацията от червено и кафяво изглежда изискано и елегантно. Изящно трио може да се получи, като добавите бежово там. В интериорните решения, червеното в комбинация с бяло, черно, сиво изглежда красиво и дори малко аскетично.    Кафявото е универсален цвят, който ще придаде хармоничен външен вид в комбинация с всеки друг нюанс. Тъмнокафявите мебели вървят добре с нюанси на зелено, стомана, череша и синьо. Този дизайн ще добави уют, хармония и комфорт в стаята, тук винаги можете да съберете мислите си или обратно-да се отпуснете. Кафявото е символ на стабилността и върви добре с класическите стилове. Той е избран от успешни хора, които са практични и самоуверени. 


   Оранжевият е цветът на топлото есенно време, отличното слънчево настроение. Точно като червеното, той прави мебелите да изглеждат по-големи. Сочните нюанси на оранжевото са изключително добре комбинирани с по-балансирани тонове - кафяво, бежово, сиво. Такъв тандем ще работи чудесно за детска стая . Освен това и при момче, и при момиче! Тя насърчава действията, идеални за спокойни деца, които не обичат да пишат над уроците си дълго време. Комбинирането на оранжево с бяло е една от най-успешните опции, при която бялото намалява активността на оранжевото. Дуетът на оранжево и синьо е характерен за средиземноморския стил.


   Жълтият цвят е подходящ за креативни хора, придава на апартамента нотка на небрежност, лекота, настройва в положително настроение. Той е в хармония със зелени, кафяви, сини, лилави и черни цветове. Може да се използва не само в класически, но и в модерни дизайнерски стилове. В стая с жълт цвят можете да получите прилив на енергия, да почувствате жизнерадост за целия ден.


   Внимателното и премерено използване на лилавото ще ви помогне да създадете много интересен, спокоен и мистериозен интериор. Лилавият е цветът на аксесоарите, малки, но много необходими щрихи. За декорация на стени тъмно лилавото трябва да се използва много внимателно. Добър в комбинация със зелено, сиво или кремаво. Детска стая, разредена с лилаво, е подходяща както за малко дете, така и за тийнейджър. Вдъхнете изискан вкус на децата си от самото им раждане!
 

    Зеленото е най-естественият цвят, успокоява и отпуска. Зеленото може да служи като фон за много голям брой цветове. Нежните нюанси ще направят дневната зона по-лека и по-ефирна. Зеленото изглежда много естествено, когато се комбинира с мебели от цвят на дърво. Тъмните нюанси на този цвят са подходящи за динамичен и модерен дизайн. Зеленото ще подхожда на всяка от стаите във вашия дом! 


  Синьото е успокояващ, понякога дори малко потискащ цвят.  Комбинацията от тъмносиньо и златно изглежда "скъпо" и помпозно. Тази цветова комбинация е подходяща за интериор на офис или хол. Разбира се, нито един морски стил не е завършен без синьо. Средните и светли нюанси на синьо вървят добре с бяло и бежово. Строго синият интериор ще бъде по-ярък, по-топъл и по-креативен, когато се разрежда с жълти или оранжеви акценти.


   Ако имате затруднения в избира на Вашите мебели, можете да се свържете с нас на 0893 33 33 40,0700 90002 . Мебелино ще ви помогне да направите правилния избор.